IS: Michael Jackson -dokumentin ohjaaja käänsi yllättäen kelkkansa – selittää nyt, miksi hyytävien kertomusten yksityiskohdat eivät täsmänneet

Leaving Neverland -dokumentin ohjannut Dan Reed on ottanut kantaa väitteisiin, joiden mukaan väitetyn hyväksikäytön aika ei täsmää.

Popikoni Michael Jacksonista kertova Leaving Neverland -dokumentti esitettiin eilen Ylellä. Televisiossa nähtiin tiivistetty versio dokumentista ja Yle Areenassa alkuperäinen, neljätuntinen versio.

Dokumentissa kuultiin hyytäviä syytöksiä laulajaa kohtaan, kun hänen kanssaan lapsena runsaasti aikaa viettäneet Wade Robson ja James Safechuck kuvailivat yksityiskohtaisesti tapaamisiaan tähden kanssa.

Dokumentti on puhuttanut valtavasti sekä maailmalla että nyt Suomessa. Jacksonin elämään perehtynyt kirjailija Mike Smallcombe kertoi hiljattain brittilehdille, että hän huomasi siinä useita, erikoisia yksityiskohtia.

Nyt Leaving Neverlandin ohjaaja ja tuottaja Dan Reed on yllättäen kommentoinut väitteitä aukoista elokuvassa kuullussa tarinassa. Ohjaaja myöntää, että dokumentissa on kuultu tietoa, joka ei ehkä pidäkään paikkaansa.

Robson ja Safechuck kertovat dokumentissa, että Jackson hyväksikäytti heitä järjestelmällisesti vuosien ajan. Kaksikon kertomukset olivat hyvin yksityiskohtaisia ja he muun muassa luettelivat Jacksonin Neverland-kartanon huoneita, joissa tähti houkutteli heidän mukaansa heidät seksuaaliseen kanssakäymiseen. Safechuckin mukaan Jackson hyväksikäytti häntä vuosina 1988–1992.

Kirjailija Smallcombe kertoi aiemmin The Mirrorille olevansa Safechuckin kertomuksesta dokumentissa ihmeissään, sillä hänen mukaansa osa tämän kuvailemista paikoista Neverlandissa eivät olleet vielä edes olemassa vuosina 1988–1992.

Safechuckin mukaan hyväksikäyttöä tapahtui Neverland-tilan juna-asemalla olevassa huoneessa. Smallcomben mukaan kyseinen rakennus kuitenkin rakennettiin vasta vuonna 1994. Hän on julkaissut väitteensä tueksi Twitterissä kuvia juna-aseman rakennusluvista, joista selviää, että sen rakentaminen alkoi vuonna 1993 ja valmistui seuraavana vuonna.

– Ei ole mahdollista, että häntä hyväksikäytettiin juna-asemalla, sillä sitä ei ollut edes olemassa siihen aikaan. Siinä on kahden vuoden heitto, Smallcombe ihmetteli.

Nyt dokumentin ohjaaja Dan Reed on selittänyt erikoista huomiota. The Mirrorin mukaan Reed teki yllättäen täyskäännöksen väitteissään ja totesi, että hänen dokumentissaan kuullut ajanmääreet olivatkin virheellisiä ja hyväksikäyttö jatkuikin pidempään kuin elokuva antaa ymmärtää.

– James Safechuck oli paikalla Michael Jacksonin Neverland Valley -tilalla sekä ennen että jälkeen juna-aseman rakentamisen, Reed toteaa Mirrorille.

Ohjaaja kertoo kahden dokumentissa nähtävän valokuvan todistavan tämän.

– Kaksi dokumentissa näytettyä valokuvaa juna-asemasta olivat Safechuckin ottamia ja hän antoi ne dokumentin tekijöille.

– Safchuckin tunnustus elokuvassa on, että Jackson käytti häntä hyväksi lukuisissa paikoissa useiden vuosien ajan teini-ikään asti.

Safechuck on kertonut aiemmin sekä haastatteluissa että oikeudessa, että Jackson hyväksikäytti häntä 14-vuotiaaksi asti eli vuoteen 1992 saakka. Ohjaaja Reed kommentoi asiaa myös Twitterissä ja totesi, että jostakin syystä hyväksikäytön loppumisen ajankohta oli väärin.

– Joo siellä vaikuttaa olevan epäilyksiä juna-aseman päivämääristä. Päivä, joka heillä on väärin, on hyväksikäytön loppuminen.

Kirjailija Smallcombe ei niellyt selitystä, vaan vastasi Mirrorin haastattelussa kipakasti Reedin kommentteihin.

– Koska tarina on tyrmätty, vaikuttaa siltä, että Reed haluaa nyt yhtäkkiä muuttaa Safechukin aikajanaa itse, kirjaili täräyttää.

– Niin tapahtuu, kun uskot tuollaisia syytöksiä tuosta noin vain, hän jatkaa.

Kertomus jakaa mielipiteet

Leaving Neverland -dokumentti herätti runsaasti huomiota myös suomalaisissa tv-katsojissa. Siinä kuultavat, yksityiskohtaiset ja graafiset kuvaukset väitetystä hyväksikäytöstä mykistivät katsojat. Asiaa kommentoitiin ahkerasti Twitterissä.

– Leaving Neverland. Kuvottavaa ja surullista katseltavaa, kuului yksi kommenteissa.

Osa kommentoijista myös kritisoi dokumenttia ja ihmetteli sitä, että siinä äänen pääsivät ainoastaan väitetyn hyväksikäytön uhrit. Sen sisältö jakoikin runsaasti mielipiteitä.

– Sitähän ei tiedetä, mitä keississä on tapahtunut. Sen tietää vain muutama henkilö. Tämä käyttäytyminen oli kyllä outoa, mutta mielestäni MJ:n puolustaminen on perusteltua. Todisteet ovat täysin yksipuolisia, henkilö on kuollut, Twitterissä todettiin.

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006057119.html

Jätä kommentti