IL: Näkökulma: Michael Jackson -dokumentti on järkyttävää katsottavaa – uhrien äitien välinpitämättömyys sattuu syvälle

Kohudokumentti maalaa poptähti Michael Jacksonista hirviömäisen kuvan, mutta uhrien äidit eivät vaikuta olevan tapahtuneesta tarpeeksi pahoillaan, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Anna Hopi.

Iltalehti

Michael Jackson oli kiistatta yksi suurimmista koskaan eläneistä poptähdistä. Neljän tunnin mittainen Leaving Neverland -kohudokumentti pyrkii todistamaan, että hän oli myös musiikkimaailman yksi karmivimmista saalistajista.

Michael Jackson näyttäytyy dokumentin silmin maagisen karismaattisena mestarimanipuloijana, joka piti Neverlandissa omaa hillitöntä, ylenpalttista hoviaan. Ymmärtääkseen miten Jacksonin silmänkääntötemppu meni läpi, täytyy tajuta 80-luvun ajankuvaa – aikaa ennen internetiä ja poptähteyden pirstaloitumista. MTV, radiot ja satumaisen upeat live-esiintymiset nostivat Michael Jacksonin maapallon isoimmaksi supertähdeksi. Elettiin suurten poptähtien kulta-aikaa.

Mennäänpä hetkeksi Michael Jacksonin psykologiaan. Kyse on 50-luvulla äärimmäisen köyhään perheeseen syntyneestä viisivuotiaana viihdebisnekseen isän remmillä kuritetusta pojasta, joka aloitti karun työelämän alle kouluikäisenä. On mahdollista, että Jacksonin seksuaalisuuskäsitys vaurioitui lapsena, kun hän näki isänsä pettävän jehonvantodistaja-äitiään esiintymispaikkojen takahuoneissa, ja vanhempien veljien lähtevän mukaan irstailuun bändärityttöjen kanssa. Jos Michaelille nuoruudessa läheisen La Toya-siskon paljastuksia on uskominen, Joseph-isä raiskasi tyttöä perheen kotona 11-vuotiaasta lähtien, ja Katherine-äiti tiesi asiasta. On teoreettisesti mahdollista, että kauhuissaan olleen pikkupojan psyyke on lähtenyt muodostamaan selviytymismekanismeja ja hänessä tikittävä aikapommi on lauennut jossain vaiheessa aikuisuudessa, kun maailman suurimman poptähden asema on antanut mittaamattoman vallan toteuttaa itseä.

Aukoton dokumentti ei kuitenkaan ole. Ensinnäkin Leaving Neverland -dokumentti on tehty 10 vuotta pedofiiliksi leimatun Michael Jacksonin kuoleman jälkeen, jolloin kaikki osapuolet eivät tule kuulluiksi. On myös häiritsevää nähdä, miten lämpimään sävyyn suorastaan hekumoiden molemmat perheet muistelevat Jacksonin kanssa vietettyä aikaa. Perheenäidit, joiden poikia hyväksikäytettiin, naureskelevat ja kertovat tarinoita kepeän välinpitämättömästi. Se on surullista katsottavaa.

Lisäksi dokumentissa pyyhitään pois osa historiaa. Siinä ei mainita sanallakaan, että Michael Jackson kannusti Wade Robsonia naissuhteisiin ja esitteli tämän veljentyttärelleen Brandi Jacksonille, minkä seurauksena Wade ja Brandi seurustelivat seitsemän vuoden ajan.

Hämmentävää on sekin, miten äidin ja pojan tarinat menevät ristiin. Dokumentissa Wade Robson kertoo hyväksikäytön alkaneen vuonna 1990, kun muu perhe lähti retkelle Grand Canyoniin ja hän jäi Jacksonin kanssa kaksin Neverlandiin. Sitä dokumentissa ei mainita, että itse asiassa Robsonin Joy-äiti kertoi päinvastaista vuoden 1993 oikeudenkäynnissä. Äiti todisti valan vannoneena oikeudessa, että Grand Canyonilla oli koko Robsonin perhe ja että Wade jäi ensi kertaa yksin Jacksonin kanssa vasta vuonna 1993.

Artikkeli kokonaisuudessaan Iltalehden sivulla

Jätä kommentti